sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Rakas studiopäiväkirja, osa 10.


Vuorossa biiseistä FTP (wtf) * / Televisiossa puhuu Ränni-Irja, Kukka Rytkönen ja Helka Lavaste.
Mahtavan ensikeikan jälkeen on aika palata sorvin ääreen ja äänittää lisää.
Täysin ongelmitta ei selvitä tälläkään kertaa, vaikkakin jälleen kaikki päänraapiminen liittyy käsillä olevaan tekniikkaan. Ääni kuuluu mutta ei äänity. TÄH?
Minun ongelmanratkaisuehdotukseni "paina pläytä" tai "tarkista äänikortti" sai hilpeitä, vaikkakin jokseenkin sääliviä nauruja kopin toiselta puolen. Jaska päätyy käynnistämään koneen uudestaan ja homma toimii.  Enpä hoksannut ehdottaa sitä!

*saanut nimensä muinaisesta garageband-demosta FullTotalProge toim huom.)

On/Off -ratkaisumalli toimii useimpien, varsinkin tietotekniikkaan liittyvien ongelmien selvittämisessä. Itseasiassa ongelma ja sen perimmäiset syyt eivät todennäköisesti koskaan selviä, mutta homma luistaa taas eteenpäin. Se se on tärkeintä. Lauluäänityksissämme esiintyneet ongelmat ovat olleet se, että ääni kuuluu, muttei raidalle tule mitään. Toinen, huomattavasti mielenkiintoisempi ongelma on se, että usein äänitysten alkuvaiheessa koko äänitysjärjestelmä joutuu avaruusrobottien kaappaamaksi, ja sisään ja ulos tuleva ääni kuulostaa suurinpiirtein tältä. 

- Jska

Työstäessämme biisiä työnimeltään Musta koira, huomaamme laulaessa, että kaikki osat ovat jo nauhalla. Uskaltaako tämän nyt siirtää sitten sinne done-kansioon?

Uskaltaa. Hyvä tuli. Rokkibiisi, mitäpä sitä hiomaan ja ihmettelemään.

Vaatii todella rautaista itseluottamusta tässä vaiheessa kaikki tämä touhu, kun pitää päättää että onko raaka ääni tarpeeksi oikein, sävelessä, dynaaminen ja kaikki adjektiivit mitä voikaan keksiä, että voidaan hyvillä mielin se laittaa miksaukseen. Miksauksellahan ei pelasteta mitään alunperinkin väärinlaulettuja kohtia. Kaikki pitää olla jetsulleen.

Niin pitää. Mutta niinhän ne ovatkin.

Stemmakohdissa päätän himmailla raspia vähän ja huomaan, että vibraa ei noin vaan hallitakkaan. No koitamma silti. Odotan itse stemmapäivää tosi paljon, koska aat ja uut ajatuksena saadaan virtaamaan alla hienosti kun kaikki on päällä oikein.

- Huh. Sitä stemmapäivää (tai viikkoa) odotan kauhunsekaisella innolla. On kovin helppoa huudella laulukoppiin "TsekkaavireLisäätulkintaaArtikulointiaPitempiänuottejaMitenniinpitäähengittäävälissä?!"
Eli saat maksella sitten kaikki pilkunviilaukseni takaisin kun minä napotan mikin esessä jodlaamassa taidetta koteihin. Ei hyvä siitä tulee. Olen tähtisopraanoainesta.

Perjantai ja pitkä äänittelypäivä. Perkussiotaiteilijan mystiset, loman lähtöä edeltävät päivät kuulemma ahdistavat jos kämpillä pyörii ihmisiä äänittämässä, joten pidämme viikonlopun taukoa. No, tämä päivä kunnialla pakettiin, niin Jallukin pääsee rauhassa lähtemään Thaimaaseen. (Tervemenoa, eikä yhtään harmita tai mitään!)

Tänään väännetään nauhalle työnimet Kova yritys, HDähistys ja E621.
Kaikissa näistä kappaleissa on säkeistöjen ja kertosäkeiden välillä isot dynamiikan erot, kuten voisi rokkimäisistä biiseistä olettaa, joten rähinän ja kähinän luontevat vaihtelut saavutetaan nauhottamalla ne jälleen kerran osissa. Itselleni tuottaa vaikeuksia saada  rauhallisempi ääni ulos kun on laulanut monta hetkeä ylärekisterissä, eli kovaa ja korkealta. Kuka olisi uskonut, että huutamisen jälkeen on vaikea kuiskata?

Myös ääntämykseen Jaska kiinnittää taas huomiota, että saadaan teet ja ärrät kuuluviin ja sanat oikein.
Kohta perustetaan varmasti sivusto PKP - misheard lyrics, ja parhaat palkitaan.

Hiphei, olen juustossa valkoinen papana. (ja muita väärinkuultuja tekstejä)

- Kovin tuli hienoa materiaalia taas talteen. Varsinkin tuo HDÄH, josta puuttui kokonaan viimeisen kertosäkeen teksti ja melodia saatiin kehiteltyä suorastaan taideteokseksi. Välillä se ettei kaikki asiat ole valmiita studiohommisa on suuri plussa. Lisäksi noiden yllättävien onnistumisten jälkeen valmiit jutut luistavat kuin joku. Hmmm. Suksi. Luistin. Talviurheiluväline.

Tästä on hyvä jatkaa. Kolme biisiä jäljellä laulettavana. Sitten niihin stemmoihin, ulinohin, jodlauksiin ja puhaltimiin. Ja Wanhan tapin sunnuntaibingoon!

Mokka / Jska






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti